Benito Mussolini a fost un dictator italian care a fondat fascismul și a condus Partidul Național Fascist. A fost prim-ministru al Italiei între 1922 și 1943, după Marșul asupra Romei, el a inspirat mișcările fasciste globale în perioada interbelică.
Benito Mussolini s-a născut la 29 iulie 1883 în Dovia di Predappio, Italia. Tatăl său, Alessandro, a fost un fierar socialist, iar mama sa, Rosa, o profesoară și devotată catolică. Numit după președintele mexican Benito Juarez, opiniile politice timpurii ale lui Mussolini au fost modelate de admirația tatălui său pentru naționaliștii italieni precum Giuseppe Mazzini și anarhiști precum Mihail Bakunin. În copilărie, Benito a lucrat la fierăria tatălui său și mai târziu l-a lăudat pe naționalistul republican Giuseppe Garibaldi în discursuri publice.
În iulie 1902, Mussolini s-a mutat în Elveția ca să evite serviciul militar, lucrând pentru scurt timp ca pietrar. În acest timp, a studiat filozofi și teoreticieni precum Friedrich Nietzsche, Vilfredo Pareto și Georges Sorel, a căror susținere pentru utilizarea violenței și emoției pentru răsturnarea democrației liberale și a capitalismul l-a influențat foarte mult.
În Elveția, Mussolini s-a alăturat mișcării socialiste italiene, unde a lucrat pentru L’Avvenire del Lavoratore, rolul său a fost să organizeze muncitorii din postul de secretar sindical la Lausanne. A fost prezentat lui Lenin de Angelica Balabanov, iar mai târziu preferințele lui Mussolini pentru greve violente i-au dus mai multe arestări și expulzări. A studiat științele sociale la Universitatea din Lausanne în 1904, participând la prelegerile lui Vilfredo Pareto, iar mai târziu a primit un doctorat onorific de la universitate în 1937.
Mussolini a disprețuit religia
Mussolini a fost crescut de o mamă religioasă catolică și un tată anticlerical. Mama lui l-a botezat în Biserica Romano-Catolică și își ducea copiii la slujbe în fiecare duminică. Mussolini a considerat timpul petrecut la un internat teologic ca pe o pedeapsă, a comparat experiența cu iadul și „a refuzat odată să meargă la Liturghia de dimineață și a trebuit să fie târât acolo cu forța.”
În scurt timp, Mussolini a devenit anticlerical la fel ca tatăl său. În tinerețe, el „s-a proclamat ateu și a încercat de mai multe ori să șocheze publicul, cerându-i pe Dumnezeu să-l omoare.” El credea că știința a dovedit că nu există Dumnezeu și că personajul istoric Isus era „ignorant și nebun”.
El a considerat religia o boală a psihicului și a acuzat creștinismul că promovează resemnarea și lașitatea. În același timp mulți credeau că Mussolini era superstițios, deoarece, după ce a auzit de blestemul faraonilor, el a ordonat îndepărtarea imediată a unei mumii egiptene care i-a fost dăruită de la Palatul Chigi.
Mussolini a fost un mare admirator al lui Friedrich Nietzsche. Potrivit lui Denis Mack Smith, „La Nietzsche a găsit justificarea cruciadei sale împotriva virtuților creștine ale umilinței, resemnării, carității și bunătății.” El a apreciat conceptul lui Nietzsche despre supraom, „Egoistul suprem care l-a sfidat atât pe Dumnezeu, cât și masele, care disprețuia egalitarismul și democrația”. La aniversarea celor 60 de ani ai săi, Mussolini a primit cadou de la Hitler un set complet de douăzeci și patru de volume cu operele lui Nietzsche.
Cu ajutorul lui Hitler, Mussolini a fost liderul Italiei aproape doi ani
Mussolini a avut deseori atacuri corozive împotriva creștinismului și a Bisericii Catolice, despre care a avut remarci provocatoare. El i-a mustrat pe socialiștii care erau toleranți cu religia sau care și-au botezat copiii și a cerut ca socialiștii care au acceptat căsătoria religioasă să fie expulzați din partid. El a denunțat Biserica Catolică pentru „autoritarismul său și refuzul de a permite libertatea de gândire…”. Ziarul lui Mussolini, La Lotta di Classe, a avut de asemenea o poziție editorială anti-creștină.
Războaiele costisitoare ale Italiei au lăsat-o nepregătită pentru cel de-al Doilea Război Mondial, ceea ce l-a determinat pe Mussolini să declare inițial că Italia nu va participa la conflict. În iunie 1940, Mussolini s-a alăturat Germaniei, așteptându-se la înfrângerea aliaților.
După diverse eșecuri și invazia Aliaților din Sicilia, regele Victor Emanuel al III-lea l-a demis pe Mussolini în iulie 1943. În urma unei salvări germane, Hitler l-a instalat pe Mussolini ca lider al Republicii Sociale Italiene, un regim marionetă al Germaniei. Pe măsură ce aliații au avansat, Mussolini și amanta sa, Clara Petacci, au încercat să fugă în Elveția, dar au fost capturați și executați de partizani la 28 aprilie 1945.
Foto: Benito Mussolini și tinerii fasciști în 1935.
CITEȘTE ȘI: